mimi65

mimi65

Kucharz
[Przepisów: 14]

Krem cytrynowy 9

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Krem baaardzo cytrynowy i elegancki .Nadaje się na przyjęcia.

Krem cytrynowy 9

Składniki:

Krem cytrynowy 9

 

Sposób przygotowania:

Krem cytrynowy 9
Zetrzeć skórkę z 3 cytryn.Wycisnąć szklankę soku.Zagotować 1/4 szklanki wody z niewielką ilością soku z cytryn, wymieszać rózgą z żelatyną .Odstawić. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka wymieszać w rondelku z sokiem cytryny, połową cukru i skórką cytrynową . Postawić rondelek na małym ogniu i ubijać mikserem na gęsty krem.Po 15 minutach masa jest puszysta.Zdjąć rondel z ognia , wlać do masy żelatynę i wymieszać.Wstawić do lodówki. Ubić mikserem śmietankę .Wsypać połowę z reszty cukru i dalej ubijać.Sztywną śmietankę wstawić do lodówki. Ubić 4 białka ze szczyptą soli.Gdy będzie ubita na sztywno dodać resztę cukru.Wstawić do lodówki. Zastygnięta masę cytrynową połączyć ze śmietaną i pianą .Wymieszać trzepaczką i przełożyć do kieliszków .Gotowe! Aha, z 2 białek można zrobić beziki lub makaroniki (dodać mielone migdały)

Tagi:

jajko jajka