marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Krem świętej Teresy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Sporządzić syrop cytrynowy na krem,mieszać,aby nie przypalić, utrzeć żółtka i połączyć z syropem i wymieszać.Gotową masę wylać do naczyni

Krem świętej Teresy.

Składniki:

Krem świętej Teresy.

 

  • Na 4 porcje:
  • 6 żółtek,
  • 900 g.cukru,
  • 50 ml.wody,
  • 1,2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 cytryna,
  • cukier puder do posypania.

Sposób przygotowania:

Krem świętej Teresy.
Zetrzeć skórkę z całej cytryny.Do garnka wlać 50 ml.wody,wsypać cukier,cynamon i skórkę startą z cytryny.Postawić na ogniu i ugotować syrop,uważać,żeby go nie przypalić.W drugim naczyniu ubić żółtka na pulchną masę i powoli wlać syrop,mieszając drewnianą łyżką.Garnek postawić na małym ogniu i podgrzewać,mieszając przez cały czas masę.Gdy masa zacznie odstawać od ścianek garnka,wylać na półmisek i ostudzić.Zimny krem posypać cukrem pudrem i pokroić na kwadraciki lub trójkąty.Podawać deser na talerzykach deserowych+łyżeczki.