Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kreplach czyli pierożki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Z mąki, jajka oraz soli wyrobić ciasto i przykryć je ściereczką, by nie obeschło.

Kreplach czyli pierożki

Składniki:

Kreplach czyli pierożki

 

  • Ciasto:
  • 15 dag mąki
  • 1 jajko
  • sól
  • Farsz:
  • 30 dag wołowego mięsa wołowego1 mała cebula
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kreplach czyli pierożki
Z mąki, jajka oraz soli wyrobić ciasto i przykryć je ściereczką, by nie obeschło. Cebulę drobno posiekać i wymieszać z mielonym mięsem. Farsz doprawić solą i pieprzem. Ciasto rozwałkować, podzielić na niewielkie kwadraty, wkładać do nich farsz i zalepiać w trójkąciki. Olej rozgrzać i smażyć na nim pierożki. Osączyć z nadmiaru tłuszczu i podawać gorące. Oczywiście farsz można doprawić innymi przyprawami, np cząbrem lub tymiankiem, ale podana wyżej wersja jest najbardziej zgodna z tradycyjną kuchnią żydowską.