dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Krewetki w pomidrach

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszny obiad w pół godziny! Jeśli ktoś nie lubi krewetek (bardziej niż ja ;-) może śmiało zastąpić je kurczakiem.

Krewetki w pomidrach Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Krewetki w pomidrach

 

  • 0,5 kg krewetek (mrożone, duże, obrane)
  • 4-5 ząbków czosnku
  • puszka pomidorów bez skórki
  • kilka pomidorów suszonych z oliwy
  • 3 łyżki masła
  • świeża bazylia
  • zioła suszone (oregano, majeranek, bazylia, cząber, tymianek)
  • sól, pieprz, chili w proszku

Sposób przygotowania:

Krewetki w pomidrach
Krewetki obficie posypuję suszonymi ziołami. Posiekany czosnek podsmażam (delikatnie, aby nie przypalić) na masełku (można dodać oliwy). Dodaję krewetki smażę 5 minut. Dodaję pomidory wraz z sokiem i pokrojone drobno pomidory suszone, chili i kolejne 5 minut smażenia. Pod koniec dosmaczam solą i pieprzem i dorzucam garść posiekanej bazylii. Podaję z ryżem i bazylią.
Krewetki w pomidrach
Składników niewiele, ale siła tego dania tkwi w szczególe (czyli przyprawach).
Krewetki w pomidrach
Krewetek nie wolno za długo męczyć na patelni, bo zrobią się gąbczaste.