kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Krokiety

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ulubione danie mojego braciszka :) zawsze podkrada prosto z patelni

Krokiety

Składniki:

Krokiety

 

 

  • farsz:
  • mięso mielone- 0,5 kg na każde 1kg kapusty
  • kapusta kiszona
  • grzyby suszone- 100g suszu na każdy 1 kg kapusty
  • smalec
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • majeranek

 

  • panierka:
  • masa naleśnikowa
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Krokiety
Z mleka, maki, jajek robimy jednolitą masę. Dodajemy szczyptę soli i cukru. z masy na małej( znikomej) ilości oleju smażymy naleśniki- nie spiekajcie ich za mocno-najlepiej jak będą dosyć blade :). Odstawiamy naleśniki do wystygnięcia. Gotujemy kapustę dwa razy zmieniając jej wodę.Studzimy, mocno odciskamy i mielimy w maszynce. Mięso podsmażamy na smalcu wraz z przyprawami-papryką i pieprzem. Grzyby gotujemy a potem mielimy. Mieszamy mięso z kapustą i grzybami.Dosmaczamy sola, pieprzem, papryka oraz 1 paczką majeranku. Na każdy naleśnik nakładamy nieco masy kapuścianej-1-2 łyżki stołowe i składamy naleśnik. Najpierw zawijamy jeden bok na masę, potem przeciwny-powstał nam jakby rulon. teraz podwijamy końce-jeden i drugi na siebie. Ma nam powstać kwadrat. Jeżeli naleśniki były zbyt spieczone krokiet pęknie na zgięciu! Robimy nieco masy naleśnikowej (lub jeśli zostało z naleśników to wykorzystujemy ją). Każdy krokiet dokładnie obtaczamy w masie naleśnikowej a następnie panierujemy w bułce tartej. Smażymy na głębszym oleju- przynajmniej na 3 cm głębokości- na złoty kolor.
Podajemy do barszczu czerwonego na ostro. Jeżeli nam zostanie krokietów możemy je zamrozić w zamrażarce. Aby potem smakowały świetnie radzę odmrozić ja a potem znów podsmażyć krótko na głębszym oleju-będą znów pyszne i chrupiące.
Smacznego!!!