Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Krokiety z kapustą i grzybami 4

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Krokiety często goszczą na naszym stole. Wszyscy je lubimy

Krokiety z kapustą i grzybami 4 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z kapustą i grzybami 4

 

  • FARSZ
  • 0,7 kg kapusty kiszonej
  • porządna garść grzybów suszonych
  • 2 cebule
  • listek laurowy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • NALEŚNIKI
  • 2 szkl mąki
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 szkl wody
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • oliwa do wysmarowania patelni

Sposób przygotowania:

Krokiety z kapustą i grzybami 4
Kapustę przepłukać, zalać wodą i ugotować z dodatkiem listka laurowego. Grzyby wypłukać pod bieżącą wodą, włożyć do garnka i gotować ok 1 godzinki na wolnym ogniu. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie. Kiedy kapusta i grzybki są już gotowe, posiekać (każde osobno) w malakserze, połączyć ze sobą, dodać zeszkloną cebulę i doprawić do smaku solą i pieprzem. Z podanych składników zrobić ciasto naleśnikowe (dość rzadkie). Patelnię rozgrzać, posmarować oliwą i smażyć naleśniki. Gotowe placki smarujemy farszem i zwijamy. Smażymy na oliwie z obu stron na złoty kolor. Jeśli ktoś lubi może obtoczyć w jajku i bułce tartej i dopiero smażyć.
Krokiety z kapustą i grzybami 4
Kapustę płukamy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości z listkiem laurowym
Krokiety z kapustą i grzybami 4
Grzybki gotujemy i gotowe siekamy w malakserze
Krokiety z kapustą i grzybami 4
Posiekaną kapustę mieszamy z grzybami i cebulą
Krokiety z kapustą i grzybami 4
Naleśniki smarujemy farszem, zwijamy i smażymy na złoto z obu stron