Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Krokiety z pasztetem i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zostało mi kawałek zamrożonego świątecznego pasztetu. Postanowiłam zrobić prościutkie krokiety. Farsz to po prostu przesmażona z pasztetem cebulka. Doprawiony szczodrze majerankiem i tymiankiem.

Krokiety z pasztetem i cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krokiety z pasztetem i cebulką

 

  • 7 czubatych łyżek mąki
  • 3 jajka
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej
  • szczypta soli
  • 10 dag pasztetu
  • maggi w płynie do smaku
  • 1 łyżka otrębów pszennych
  • 1 cebula
  • 4 łyżki usiekanej natki pietruszki
  • pieprz mielony do smaku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki tymianku
  • 2 łyżki Smakowitej Pajdy - smalczyku z ziołami ogrodowymi
  • olej ryżowy ( lub inny)do smażenia
  • bułka tarta do panierowania
  • mąka ziemniaczana do panierowania

 

Sposób przygotowania:

Krokiety z pasztetem i cebulką
Przygotować ciasto na naleśniki z 2 jajek , mąki , proszku do pieczenia , mleka, wody mineralnej , 2 łyżek oleju i szczypty soli . Zmiksować i odstawić na pół godziny. Pokroić drobno obraną cebulę i podsmażyć ją na Smakowitej Pajdzie na złoto . Włożyć do cebulki pasztet. Przesmażyć. Doprawić do smaku majerankiem , tymiankiem , pieprzem i maggi. Dodać otręby. Zdjąć z patelni i wymieszać z usiekaną natką pietruszki. Patelnię do naleśników natłuścić olejem i mocno rozgrzać . Ciasto wlewać na patelnię( po standartowej chochelce do zupy *) i obracając patelnią rozprowadzać po całym dnie . Smażyć naleśnik z jednej , a następnie z drugiej strony . Zsunąć z patelni na talerz . Tak usmażyć wszystkie naleśniki . Na każdy naleśnik kłaść 2 łyżki farszu . Zagiąć najpierw dwa przeciwstawne boki ( lewy i prawy ) przykrywając farsz. Następnie od dolnego brzegu rolować tak by utworzył się zgrabny ,, wałek". Panierować naleśniki w jajku, mące ziemniaczanej, jajku i bułce tartej. Obsmażać na rumian bezpośrednio przed podaniem na oleju. Podawać z czystym barszczem czerwonym do popicia* Naleśniki mają być trochę grubsze niż zwykłe by nie pękały w trakcie zwijania.
Krokiety z pasztetem i cebulką
Przygotować ciasto naleśnikowe i odstawić na 30 minut
Krokiety z pasztetem i cebulką
Przesmażyć cebulę i pasztet doprawiając majerankiem i tymiankiem
Krokiety z pasztetem i cebulką
Naleśniki posmarować farszem i zwinąć w ruloniki
Krokiety z pasztetem i cebulką
Panierować w mące ziemniaczanej-bułce tartej i jajku- smażyc na rumiano