Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Królewiec z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Królewie - orzechowe ciasto przekładane. Najlepsze następnego dnia

Królewiec z orzechami Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Królewiec z orzechami

 

  • biszkopt
  • 4zółka
  • 60 g cukru
  • 3 białka
  • 50 g mąki (5 łyżek)
  • 10 g maki ziemniaczanej (1 łyżka)

 

  • ciasto kruche
  • 2 szk maki
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka sody
  • 15 dag margaryny
  • 1 jajko

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Królewiec z orzechami
Biszkopt: białka ubić na sztywno z cukrem, dodać żółtka, mąki przesiać - wymieszać.Upiec w temp 180 stopni około 15-20 minut Ciasto kruche: składniki zagnieść, podzielić na dwie części. Jedną część upiec "gołą", na drugą wyłożyć uprażone orzechy (orzechy prażymy na patelni - orzechy+ cukier+margaryna+miód) masa: odlewamy szklankę mleka, roztrzepujemy w niej mąkę i cukier,drugą połowę zagotowujemy dodać rozrobioną część z mąką i cukrem - zagotować (wyjdzie nam ładny budyń) Kiedy masa troszkę ostygnie wkroić margarynę. warstwy: ciasto kruche, masa, biszkopt, masa, kruche z orzechami. Zostawić w lodówce na kilka godzin . Smacznego
Królewiec z orzechami
Orzechy włoskie prażymy na patelni bądź w rondelku
Królewiec z orzechami
Ciasto układamy warstwami