monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Kukurydziane kluseczki z ziemniaków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Kluseczki przypominają w smaku i konsystencji kopytka i więc są smaczne, chociaż ciasto nie bardzo chce współpracować bo jest trochę sypkie

Kukurydziane kluseczki z ziemniaków Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kukurydziane kluseczki z ziemniaków

 

 

Sposób przygotowania:

Kukurydziane kluseczki z ziemniaków
Ziemniaki ugotować najlepiej dzień wcześniej (jeśli będziemy jego gotować tego samego dnia w którym będziemy robić kluseczki muszą być absolutnie zimne). W dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli i oleju. Ziemniaki rozdrobić w palcach a potem utłuc je tłuczkiem do ziemniaków. Dodać olej, jajko, mąkę ziemniaczaną i przyprawy i wymieszać. następnie dodać mąkę kukurydzianą i pszenną i wyrobić ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać 2 łyżki śmietany i dokończyć wyrabianie ( ja musiałam się posiłkować śmietaną). Ciasto uformować w wałek. Nożem odkrajać plastry grubości 1 cm i formować go w mały wałeczek. Z małego wałeczka odkrajać krążki grubości około 5-6 mm. Można krążki spłaszczyć widelcem dla ładnego efektu. Partiami wrzucać na wrzątek i od momentu wypłynięcia gotować około 3- 4 minut. Wyjmować łyżką cedzakową i podawać gorące z sosem lub do mięsa ( ja podałam do piersi z kurczaka). Polecam i smacznego!
Kukurydziane kluseczki z ziemniaków
Do rozdrobionych ziemniaków dodać jajko olej przyprawy i mąkę ziemniaczaną wymieszać
Kukurydziane kluseczki z ziemniaków
Dodać mąkę kukurydzianą i pszenna i wyrabiać ciasto
Kukurydziane kluseczki z ziemniaków
Uformować ciasto w wałek następnie odkrajać plastry a plastry również formować w mały wałek
Kukurydziane kluseczki z ziemniaków
mały wałeczek kroić na krążki o grubości 5-6 mm i można je spłaszczyć widelcem