goofy9

goofy9

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1117]

Kuleczki bakaliowo-czekoladowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Robię je dość rzadko, choć świetnie sprawdzają się na sylwestra, przygotowuje się je dość szybko.

Kuleczki bakaliowo-czekoladowe

Składniki:

Kuleczki bakaliowo-czekoladowe

 

  • biszkopty 1/2 kg
  • masło 1 kostka
  • żółtka 3 sztuki
  • cukier puder 5 łyżek
  • czekolada 1 tabliczka
  • rum 7 łyżek
  • rodzynki 10 dag
  • orzechy włoskie pokruszone 10 dag
  • polewa czekoladowa
  • wiórki kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Kuleczki bakaliowo-czekoladowe
Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i żółtkami na gładki krem. Dodajemy startą na drobnej tarce czekoladę oraz pokruszone biszkopty. Całość mieszamy. Wlewamy alkohol oraz bakalie (można również dodać figi, migdały, skórkę pomarańczową). Masę dokładnie mieszamy, formuje kuleczki, obtaczamy w czekoladowej polewie i posypujemy wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami. Odkładamy do zastygnięcia.