gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Kuleczki w czekoladzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kuleczki w czekoladzie polecam do popołudniowej kawki. Są szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne :)

Kuleczki w czekoladzie

Składniki:

Kuleczki w czekoladzie

 

  • 50 gram herbatników
  • 5 herbatników biszkoptowych
  • 1 mały banan
  • 2 łyżki masy krówkowej
  • 100 gram mlecznej czekolady
  • 1 łyżka margaryny

Sposób przygotowania:

Kuleczki w czekoladzie

ETAP 1:

Kuleczki w czekoladzie
Oba rodzaje herbatników mielimy na drbno w rozdrabniaczu.

Herbatniki i herbatniki biszkoptowe mielimy na "piasek" w rozdrabniaczu.

ETAP 2:

Kuleczki w czekoladzie
Do zmielonych ciastek dodajemy masę krówkową i banana.

Zmielone ciastka wsypujemy do miski. Dodajemy obranego banana i jedną łyżkę masy krówkowej.

ETAP 3:

Kuleczki w czekoladzie
Ciastka, herbatniki i banana dusimy widelcem.

Wszystko razem dokładnie mieszamy - dusimy widelcem do momentu, aż masa będzie jednolita.

ETAP 4:

Kuleczki w czekoladzie
Z masy ciasteczkowej formujemy małe kulki.

Z powstałej masy formujemy małe kulki. Chłodzimy w lodówce około 30 minut.

ETAP 5:

Kuleczki w czekoladzie
W małym garnuszku w kąpieli wodnej topimy czekoladę z margaryną.

Czekoladę topimy z margaryną w kąpieli wodnej.

ETAP 6:

Kuleczki w czekoladzie
schłodzone kulki maczamy w czekoladzie.

Kulki maczamy w roztopionej czekoladzie i układamy na talerzu.

ETAP 7:

Kuleczki w czekoladzie
Z masy krówkowej robimy wzorki na czekoladkach.

Jedną łyżkę masy krówkowej podgrzewamy w kąpieli wodnej i robimy z niej wzorki na kuleczkach. Chłodzimy. Schłodzone można pozawijać w złotka.