marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kulki grzybowe w cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Grzyby namoczyć na noc,odlać wodę,zemleć z dodatkami.Formować kulki.Ubić ciasto,zanurzać kulki.Smażyć.

Kulki grzybowe w cieście

Składniki:

Kulki grzybowe w cieście

 

  • 50 dkg. różnych grzybów suszonych leśnych,np.podgrzybki,
  • 40 g.szpinaku mrożonego,
  • 25 dag.startego sera żółtego,
  • 2 jajka,
  • 1 białko,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki mleka lub śmietanki,
  • łyżeczka curry,
  • sól,
  • pieprz czarny mielony lub kajeński,
  • olej do smażenia.

 

Sposób przygotowania:

Kulki grzybowe w cieście
Grzyby namoczyć lub sparzyć wrzątkiem, odlać z nich wodę, a następnie zemleć. Szpinak rozmrozić lub też sparzyć i zemleć tak jak grzyby, dodać startego sera żółtego do masy oraz białko z jajka i przyprawy. Wyrabiać ręką i formować średnie kulki. Ubić jajka z mąką i mlekiem lub śmietanką na ciasto naleśnikowe, dodając łyżeczkę curry. Zanurzać kulki grzybowo-szpinakowe w cieście. Rozgrzać olej na patelni i na skwierczący kłaść łopatką kulki. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wyjąć, odsączyć z tłuszczu nad patelnią i kłaść przekąski na talerze płaskie lub półmisek. Serwować z mizerią.