jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Kulki mięsne

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Kotleciki z mięsa mielonego z dodatkiem sera żółtego, cebuli, sezamu i przypraw, smażone na oleju:)

Kulki mięsne

Składniki:

Kulki mięsne

 

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego lub dowolnego
  • 15-20 dag sera żółtego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • szczypta mielonego chili
  • szczypta papryki słodkiej
  • 2 łyżeczki przyprawy do mięsa mielonego
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 łyżki ziaren sezamu
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

 

 

Sposób przygotowania:

Kulki mięsne
Mięso mielone włożyć do miski, dodać jajo, wszystkie przyprawy i sezam.
Cebulę posiekać drobno, czosnek rozgnieść, a ser żółty zetrzeć na tarce z małymi oczkami, a następnie wszystkie składniki połączyć z mielonym mięsem i dobrze wyrobić, a na koniec przyprawić do smaku jeśli trzeba.
Następnie formować niewielkie kuleczki, lekko spłaszczać, obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą złociste około 15 minut, zmniejszając stopniowo ogień podczas smażenia.