marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kulki rybne w cieście naleśnikowym.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Rybę rozmrozić i zmielić wraz z cebulą.Doprawić i formować kulki. Ubić ciasto naleśnikowe,zanurzać w nim kulki rybne.Smażyć na oleju 3-4 m

Kulki rybne w cieście naleśnikowym.

Składniki:

Kulki rybne w cieście naleśnikowym.

 

  • 1/2 kg.morszczuka mrożonego w kostkach,
  • 1 cebula średnia,
  • pieprz,
  • chilli,
  • garść kaparów,
  • sól,
  • 3-4 jajka,
  • szklanka mąki,
  • 1/2 szklanki mleka lub śmietanki,
  • 1/4 wody gazowanej,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli,
  • tłuszcz do smażenia.

Sposób przygotowania:

Kulki rybne w cieście naleśnikowym.
Rybę po rozmrożeniu odsączyć z wody i przepuścić przez maszynkę do mięsa, potem dodać obraną, umytą i pokrojoną na piórki cebulę. Doprawić solą, chilli, pieprzem i kaparami i formować w dłoniach średnie kulki. Ubić składniki na ciasto naleśnikowe i zanurzać tam kolejno kulki rybne. Rozgrzać olej na patelni i kłaść łopatką na skwierczący kulki w cieście. Smażyć ok. 3-4 min. obracając dwoma widelcami na drugą stronę na średnim ogniu. Wyjąć, odsączyć nad patelnią z tłuszczu lub kłaść na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Najlepiej smakują z sałatą w śmietanie.