wojtuś

wojtuś

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Kulki z tuńczyka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ziemniaki ugotować w mundurkach.Po przestygnięciu rozgnieść widelcem.Następnie dodać odsączonego tuńczyka,posiekaną ...

Kulki z tuńczyka

Składniki:

Kulki z tuńczyka

 

  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
  • 3 - 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 jajka / surowe/
  • papryczka chili
  • w oryginalnym przepisie - liście curry
  • pieprz grubo zmielony
  • bułka tarta
  • sól , curry czerwone - można zastąpić je zmieszanymi przyprawami : chili i curry
  • olej

 

Sposób przygotowania:

Kulki z tuńczyka
Ziemniaki ugotować w mundurkach.Po przestygnięciu rozgnieść widelcem.Następnie dodać odsączonego tuńczyka,posiekaną cebulę i paprykę chili ,jajka i przyprawy.Wyrabiać ręką tak jak mięso na kotlety.Jeśli masa będzie zbyt wolna - dodać trochę bułki tartej. Z wyrobionej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego,obtaczać w bułce i smażyć tak jak pączki ,w głębokim oleju. Odsączyć na papierze .