Ewka3006

Ewka3006

Szef Kuchni
[Przepisów: 55]

Kulki ziemniaczane w panierce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne jako urozmaicenie, jeśli znudziły nam się zwykłe tłuczone ziemniaki czy kluski podawane do drugiego dania jako dodatek do mięs

Kulki ziemniaczane w panierce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kulki ziemniaczane w panierce

 

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1/2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Dodatkowo: 2 jajka i bułka tarta oraz mąka do panierki
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Kulki ziemniaczane w panierce
Ugotowane ziemniaki zgniatam dokładnie widelcem, doprawiam solą, pieprzem, majerankiem i szczypiorkiem. Dodaję mąkę i bułkę tartą. Wyrabiam na jednolitą masę, jeśli jest za gęsta dodaję jajko.Do jednej miseczki wsypuję mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do kolejnej wbijam jajka, roztrzepuję i przyprawiam solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej formuję kulki wielkości większej śliwy. Panieruję po kolei najpierw w mące, następnie w jajkach i obtaczam na koniec w bułce tartej. Smażę na rozgrzanym oleju, obracając z każdej strony, aby ładnie się zrumieniły. Gotowe kule odsączam na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Jeszcze gorące podaję jako dodatek do mięs w sosie i surówki z kiszonej kapusty i marchewki.
Kulki ziemniaczane w panierce
Ziemniaczana masa nie może mie żadnych grudek.
Kulki ziemniaczane w panierce
Kule smażę na dobrze rozgrzanym oleju, gdyż wtedy nie wsiąknie w nie zbyt dużo tłuszczu.