Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Kurczak tikka masala

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszne, podobno brytyjskie danie, smakiem przypominające dania kuchni indyjskiej i pakistańskiej, przygotowane z piersi kurczaka, w jogurtowo-śmietanowym sosie z pomidorami.

Kurczak tikka masala Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak tikka masala

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 200 g gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 5 łyżeczek nasion kolendry
  • 3 łyżeczki słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 1,5 cm kawałek świeżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 puszka pomidorów w zalewie pomidorowej
  • sól do smaku
  • natka pietruszki - wg uznania
  • 200 g śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki curry

Sposób przygotowania:

Kurczak tikka masala
Dokładnie wymieszać. Do jogurtu dodać mięso, wymieszać i odłożyć na ok. pół godziny. Kmin rzymski, nasiona kolendry i płatki papryki utrzeć w moździerzu. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Dodać utarte w moździerzu przyprawy, curry, kurkumę i obrany, starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Chwilę razem podsmażać, cały czas mieszając. Dodać mięso razem z jogurtem. Smażyć kilka minut co chwilę mieszając, aż mięso się zetnie. Dodać rozdrobnione pomidory razem z zalewą i trochę soli. Gotować na bardzo małym ogniu bez przykrycia ok. 15 minut. Dodać śmietanę, wymieszać. Gotować jeszcze kilka minut,aż sos się trochę zredukuje. Podawać z gotowanym ryżem i posiekaną natką pietruszki.
Kurczak tikka masala
Pokrojone w kostkę mięso w marynacie jogurtowej.
Kurczak tikka masala
Pokrojona w kostkę cebula i posiekany czosnek zeszklone na oleju.
Kurczak tikka masala
Zamarynowane mięso dodane do podsmażonej z czosnkiem i przyprawami cebuli.
Kurczak tikka masala
Rozdrobnione pomidory dodane razem z zalewą do mięsa.