Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Książka Kucharska: Mandarynkowy zawrót głowy

Kurczak w mandarynkach Konczi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Kurczak w mandarynkach z sosem słodko kwaśnym.

Kurczak w mandarynkach Konczi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w mandarynkach Konczi

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • sos słodko kwaśny np prymat
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 mandarynki

Sposób przygotowania:

Kurczak w mandarynkach Konczi
Ćwiartki z kurczaka myjemy ściągamy z nich skórę i przekrawamy na pytkę i podudzie, do szklanki wlewamy oliwę dodajemy sos i dokładnie mieszamy, powstałym sosem zalewamy kurczaka i nacieramy go pozostawiając na 30 min w lodówce, po upływie tego czasu przekładamy mięso do formy do zapiekania. Mandarynki obieramy dzielimy na cząstki, posypujemy nimi kurczaka. Zapiekamy w 18-0 stopniach przez 70 minut.
Kurczak w mandarynkach Konczi
kurczaka przekrawamy i oczyszczamy ze skóry
Kurczak w mandarynkach Konczi
kurczaka zalewamy sosem słodko kwaśnym
Kurczak w mandarynkach Konczi
kurczaka przekładamy do formy do zapiekania
Kurczak w mandarynkach Konczi
na kurczaku układamy cząstki mandarynek i zapiekamy