Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Kurczak w mleku kokosowym z mango i chili

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Danie o bardzo oryginalnym smaku. Mleczko kokosowe i słodkie mango tworzą bardzo fajne połączenie. Ostra papryczka chilli nadaje daniu trochę pikantności.

Kurczak w mleku kokosowym z mango i chili

Składniki:

Kurczak w mleku kokosowym z mango i chili

 

  • 2 duże piersi z kurczaka,
  • łyżka kurkumy, imbiru i chili,
  • tłuszcz do smażenia,
  • mango w puszcze,
  • 2 cebule,
  • 1 papryczka chili,
  • 2 łyżki żółtej pasty curry,
  • mleko kokosowe w puszcze,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżeczki chili w proszku

Sposób przygotowania:

Kurczak w mleku kokosowym z mango i chili
Mięso z kurczaka przekrawamy wzdłuż tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Leciutko rozbijamy. Opruszamy przyprawami z każdej strony. Rumienimy na patelni i przekładamy do garnka.

Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę (piórka) i papryczkę chilli (mała kostka). Dokładamy do mięsa. Dodajemy pokrojone w kostkę mango. Wlewamy mleko.

Doprawiamy pastą curry i chili. Solimy i pieprzymy. Dusimy przez ok. 20 minut.