VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo delikatny kurczaka w śmietanowym sosem z dodatkiem z suszonych grzybów. Takiego kurczaka możemy również przygotować na świąteczny stół.

Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami
Grzyby zalewamy ciepła wodą, odstawiamy na 15 minut. Filet z kurczaka kroimy w cienkie plastry. Przyprawiamy przyprawą do mięsa, liściem lubczyku oraz białym pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki.

Po tym czasie tym czasie rozgrzewamy patelnię z olejem. Szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulą, dodajemy filet z kurczaka.

Grzyby odciskamy z wody, dokładamy do kurczaka. Gdy mięso zmięknie podlewamy je bulionem. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Powlewamy śmietanę wymieszaną z mąką pszenną. Doprawiamy do smaku solą. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał.

Podajemy z ziemniaczkami.
Kurczak w śmietanowym sosie z suszonymi grzybami