iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kurczak w sosie porowo-śmietanowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepyszne mięsko w sosie który jest tak pyszny, że możemy jeść sam sos i na pewno wylizemy patelnię do ostatniej kropelki.

Kurczak w sosie porowo-śmietanowym

Składniki:

Kurczak w sosie porowo-śmietanowym

 

  • 3 udka z kurczaka
  • 1 duży por tylko biała część
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 1 cytryna
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie porowo-śmietanowym

ETAP 1:

Kurczak w sosie porowo-śmietanowym
Zamarynowane mięsko musi chwilkę postać.

Udka umyć, osuszyć i przeciąć na 2 porcje, następnie skropić połową soku z cytryny i posypać sola oraz pieprzem, odstawić na około godzinę. Na patelni rozgrzać olej i masło, obsmażyć na tym mięso do uzyskania złotego koloru.

ETAP 2:

Kurczak w sosie porowo-śmietanowym
Por udusić z winem i tymiankiem na tłuszczu.

W czasie kiedy smaży się mięso pokroić por w krążki. Podsmażone mięso zdjąć na talerz, a na tłuszcz który został na patelni wrzucić por, posypać 1/4 łyżeczki suszonego tymianku i smażyć na małym ogniu około 2 minut, mieszając, aby się nie przypalił po tym czasie dolać wino i dusić jeszcze 5 minut do momentu odparowania wina.

ETAP 3:

Kurczak w sosie porowo-śmietanowym
Podsmażone mięso dusić z porem do miękkości.

Mięso ułożyć na warstwie z porów, przykryć i pod przykryciem na małym gazie dusić około 50 minut. Kiedy mięso jest miękkie dolać śmietanę i zagotować, dodać pozostały sok z cytryny oraz skórkę i doprawić do smaku sola oraz pieprzem.

Podawać z ryżem, ziemniakami lub z pieczywem.