zozolek

zozolek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 35]

Kurczak z imbirową nutą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Zapraszam Was do wspólnego przygotowania smacznego i łatwego dania z kurczaka o intensywnym zapachu i smaku. Kurczak z imbirową nutą to potrawa, która nas rozgrzeje w chłodne dni. 


Kurczak z imbirową nutą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z imbirową nutą

 

  • 3 piersi z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 100g grzybów mun
  • 50g świeżego imbiru
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu ostrygowego
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypiorek
  • 3 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak z imbirową nutą
Grzyby mun zalej wrzątkiem. Po 20 minutach odlej wodę i pokrój grzyby na mniejsze części. Pierś z kurczaka umyj i pokrój w plasterki. Marchewkę, obierz i pokrój w plasterki a imbir w zapałki. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Do woka wlej olej. Dodaj czosnek, jak zacznie zmieniać kolor dodaj kurczaka. Podsmaż na złoty kolor.  Dodaj marchewkę, grzyby mun i imbir, smaż 7 minut. Następnie dodaj sos sojowy i ostrygowy smaż jeszcze minutę. Na koniec dodaj szczypiorek. Podawaj z ryżem jaśminowym.
Kurczak z imbirową nutą
Pierś z kurczaka
Kurczak z imbirową nutą
Grzyby mun