ajo

ajo

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 353]

Kurczak z rozmarynem i czosnkiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kurczak pieczony z rozmarynem i czosnkiem ,który robi się praktycznie sam:! Proste i smaczne danie.

Kurczak z rozmarynem i czosnkiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak z rozmarynem i czosnkiem

 

  • 6 pałek z kurczaka
  • 2 całe główki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 0,5 cytryny
  • 3 gałązki świeżego rozmarynu
  • 5 plasterków dowolnej wędliny lub wędzonki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • vegeta natur
  • opcjonalnie :odrobina białego wina

Sposób przygotowania:

Kurczak z rozmarynem i czosnkiem
Kurczaka umyć, posypać solą,pieprzem i vegetą i przełożyć do dużej miski. Czosnek obrać oderobinę z zewnątrz i ściąć z wierzchu, dodać do miski. Cytrynę umyć i pokroić na 4 części, doać do reszty. 2 gałązki rozmarynu posiekać ( 1 gałązkę zostawić na koniec do dekoracji)a szynkę pokroić w większą kostkę lub paski. Wszystkie składniki w misce polać 3 łyżkami oliwy i dokładnie wymieszać , wszystkie składniki powinny być delikatnie nasączone oliwą ( w razie potrzeby można jej dolać). Wszystko układamy w naczyniu żaroodpornym, można jeszcze je podlać odrobiną wina. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez godzinę ( u mnie termoobieg plus dolna i górna grzałka na środkowej półce). Smacznego :)
Kurczak z rozmarynem i czosnkiem
w misce wszystkie składniki mieszamy z oliwą
Kurczak z rozmarynem i czosnkiem
Przed włożeniem do piekarnika tak się całość prezentuje:)