Milenka_olsztyn

Milenka_olsztyn

Starszy Kucharz
[Przepisów: 28]

Kurczak Sorrentino

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

:):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

Kurczak Sorrentino

Składniki:

Kurczak Sorrentino

 

 

Sposób przygotowania:

Kurczak Sorrentino
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Filet z kurczaka przekroić na pół, polać oliwą z oliwek i natrzeć solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem. Odstawić na jakieś 10min. W między czasie zabieramy się za sos i bakłażana:) Do małego garnka przekładamy pomidory z puszki (nie odsączamy) i gotujemy ok 5 min. Możemy dodać trochę cukru żeby złagodzić kwaśny smak. Zdejmujemy z ognia. Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy w plastry (do tego przepisu potrzebne są 4 plastry). Na płaskich talerzykach przygotowujemy mąkę bułkę tartą a w miseczce roztrzepujemy 2 jajka. Obtaczamy każdy plaster bakłażana najpierw w mące potem w jajku a na końcu w bułce tartej. Smażymy w głębokim tłuszczu na złocisty kolor. Po obsmażeniu obsypujemy solą. Na rozgrzanej patelni grillowej (lub jak ktoś nie ma to na normalnej:)) lekko obsmażamy kurczaka. Gotujemy makaron, który potem mieszamy z połową sosu pomidorowego a następnie posypujemy wszystko parmezanem. Na dnie nasmarowanego tłuszczem naczynie żaroodpornego układamy makaron, na to kawałki kurczaka, na kurczaka kładziemy kawałki prosciutto, wylewamy resztę sosu pomidorowego, bakłażana i mozzarellę. Pieczemy do momentu aż ser się roztopi a kurczak dopiecze.