Kurczę po ateńsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Podzielonego na porcje kurczaka gotować w 1 l wody do miękkości. Kurczaka przełożyć do

Kurczę po ateńsku

Składniki:

Kurczę po ateńsku

 

Sposób przygotowania:

Kurczę po ateńsku
Podzielonego na porcje kurczaka gotować w 1 l wody do miękkości. Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem. Wywar zachować. Zagotować 2 I wody, wsypać ryż i gotować 7 minut. Odcedzić. Dwie łyżki jogurtu wymieszać z olejem i posmarować tym każdy kawałek kurczaka. Piec w lekko nagrzanym piekarniku do zarumienienia. Jogurt wlać do rondla, wymieszać z jajkami i trzymać na małym ogniu, aż zgęstnieje. Dodać wywar z kurczaka, miętę, sól, pieprz i łyżkę masła. Odlać 0,51 sosu i gotować w nim ryż 8-10 minut. Podawać oddzielnie kurczaka, ryż i sos.