dominika1987

dominika1987

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 282]

Kurczę w glinie

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak w panierce z dodatkami w glinianej skorupie z ogniska.

Kurczę w glinie

Składniki:

Kurczę w glinie

 

  • 1 duży kurczak
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 plasterków tłustego wędzonego boczku lub słoniny
  • 1 łyżeczka gotowej panierki do drobiu
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczę w glinie
Potrzebna będzie glina o konsystencji bardzo gęstego ciasta. Jeśli glina kruszy się, należy dolać trochę wody i zamieszać jak ciasto. Kurczaka natrzeć od środka solą i czosnkiem, posypać panierką (również wewnątrz). Posolić i posypać pieprzem z wierzchu, posmarować oliwą, obłożyć plasterkami boczku lub słoniny. Folię aluminiową posmarować oliwą, zawinąć w nią kurczaka. Całość okleić gliną na grubość 2 cm. Włożyć do żaru ogniska i piec 3 godziny. Najlepiej rozpalić ognisko w zagłębieniu w ziemi, włożyć kurczaka i przykryć na wpół zwęglonym, żarzącym się drewnem. Po wyciągnięciu z ogniska trzeba rozbić twardą glinianą skorupę i wyjąć kurczaka. Powinien być soczysty i pachnący.