Sposób przygotowania:
Kurczę w glinie
Potrzebna będzie glina o konsystencji bardzo gęstego ciasta. Jeśli glina kruszy się, należy dolać trochę wody i zamieszać jak ciasto. Kurczaka natrzeć od środka solą i czosnkiem, posypać panierką (również wewnątrz). Posolić i posypać pieprzem z wierzchu, posmarować oliwą, obłożyć plasterkami boczku lub słoniny. Folię aluminiową posmarować oliwą, zawinąć w nią kurczaka. Całość okleić gliną na grubość 2 cm. Włożyć do żaru ogniska i piec 3 godziny. Najlepiej rozpalić ognisko w zagłębieniu w ziemi, włożyć kurczaka i przykryć na wpół zwęglonym, żarzącym się drewnem. Po wyciągnięciu z ogniska trzeba rozbić twardą glinianą skorupę i wyjąć kurczaka. Powinien być soczysty i pachnący.