Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Jabłecznik ucierany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Puszyste ciasto z dodatkiem jabłek.

Jabłecznik ucierany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłecznik ucierany

 

  • 3/4 kostki palmy
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Jabłecznik ucierany
Do miękkiej palmy dodać cukier, utrzeć je razem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do utartej z cukrem palmy dodawać jajka na przemian z mąką i ucierać dalej. Tortownicę natłuścić i posypać mąką. Gotowe ciasto przelać do tortownicy. Z obranych jabłek usunąć gniazda nasienne. Jabłka pokroić w półplasterki. Kawałki jabłek ułożyć na cieście. Jabłecznik piec w 180 stopniach przez ok. 75 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone, przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Jabłecznik ucierany
Miękka palma ucierana z dodatkiem cukru.
Jabłecznik ucierany
Palma z cukrem utarta z jajkami mąką i proszkiem do pieczenia.
Jabłecznik ucierany
Utarte ciasto przelane do natłuszczonej tortownicy.
Jabłecznik ucierany
Obrane i pokrojone jabłka ułożone na cieście.