basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Jabłecznik włoski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciekawy jabłecznik włoski.

Jabłecznik włoski

Składniki:

Jabłecznik włoski

 

  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanka rodzynek
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 kg jabłek
  • cukier puder

 

Sposób przygotowania:

Jabłecznik włoski
Jabłka umyć i obrać i pokroić w kostkę, zasypać 1/2 szklanki cukru, dodać sparzone rodzynki, wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki dodać jajka, mąkę pszenną, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dokładnie wyrobić. Tortownicę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, wyłożyć masę i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 35 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.