Noruas

Noruas

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 549]

Jabłecznik by Noruas

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Tradycyjny jabłecznik, to ciasto idealne na przełom lata i jesieni. Jest do czego wykorzystać nadmiar jabłek.

Jabłecznik by Noruas

Składniki:

Jabłecznik by Noruas

 

  • 2 szkl mąki
  • 200 g margaryny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • pół szkl kwaśnej śmietany

 

 

  • cukier puder do ozdoby

Sposób przygotowania:

Jabłecznik by Noruas
Mieszamy suche składniki: mąkę, cukier i proszek.Dodajemy margarynę, żółtka, śmietanę. Wyrabiamy. Dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do lodówki drugą do zamrażalnika. Jabłka ścieramy na tarce, nakładamy na patelnie, posypujemy cukrem i dodajemy cynamon. Lekko podlewamy wodą. Gotujemy z 15 minut. Na blaszkę wyjmujemy ciasto z lodówki. Podpiekamy 15 minut w 180 st. Nakładamy na nie jabłko i ścieramy ciasto z zamrażalnika. Pieczemy 60 minut w 180 st.