OoOlusiaa2706

OoOlusiaa2706

Kucharz
[Przepisów: 15]

Jabłka w cieście

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Łatwy przepis na pyszne przygotowanie jabłek

Jabłka w cieście

Składniki:

Jabłka w cieście

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłka w cieście
Żółtka oddzielić od białek. Następnie z mąki , żółtek , mleka lub wina zarobić niezbyt gęste ciasto i odstawić je na na 30 minut. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę .Jabłka obrać ze skórki i wyjąć gniazda nasienne . Obrane jabłka pokroić na plastry o grubości 1 cm. W dużym naczyniu rozgrzać olej do temperatury 180 stopni . Ciasto ponownie wymieszać i połączyć z pianą z białek. Plastry jabłek zanurzyć w cieście i smażyć w głębokim tłuszczu z obu stron na złoty kolor . Usmażone jabłka w cieście odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym . Na końcu można pospać cukrem pudrem :)