aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Jabłka w biszkopcie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Proste ciasto w wykonaniu i dobre zarazem.

Jabłka w biszkopcie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłka w biszkopcie

 

  • Ciasto:
  • 4 jaja
  • ¾ szkl cukru
  • 1 łyżka wrzątku
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jabłka

Sposób przygotowania:

Jabłka w biszkopcie
Białka ubijamy na sztywno z 1 łyżką cukru. Żółtka ucieramy do białości z cukrem i 1 łyżką wrzątku. Następnie łączymy je z pianą i wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, wykładamy do formy 25/36 i na ciasto układamy ćwiartki jabłek. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Dekorujemy polewą.
Jabłka w biszkopcie
Żółtka ucieramy z cukrem i wrzątkiem do białości.
Jabłka w biszkopcie
Do utartych żółtek dodajemy ubitą na sztywno pianę.
Jabłka w biszkopcie
Na końcu do ciasta wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jabłka w biszkopcie
Na wylanym do formy cieście układamy ćwiartki jabłek.