Boron31

Boron31

Starszy Kucharz
[Przepisów: 19]

Jabłka z sosem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

bardzo pyszny deser, ładnie się prezentuje ;)

Jabłka z sosem waniliowym

Składniki:

Jabłka z sosem waniliowym

 

  • 2 duże jabłka
  • łyżka masła
  • 2łyżki cukru
  • op. cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki śmietany 18%
  • czekoladowa posypka do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Jabłka z sosem waniliowym
Jabłka myjemy i obieramy. Wydrążamy gniazda nasienne. Miąsz kroimy w poprzek w plastry Jabłka smażymy na rozgrzanym maśle, aż się lekko zarumienią i zmiękną. Posypujemy cukrem i cukrem waniliowym. Odwracamy i chwilkę smażymy aż cukier się rozpuści. Wlewamy śmietanę i mieszamy. Dusimy ok 3 min aż sos zgęstnieje.Jabłka przekładamy do pucharków, polewamy sosem i dekorujemy czekoladową posypką.