SUPERPRZEPIS

Jabłkowo migdałowa fantazja

  • 3
  • zewa
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Jabłkowo migdałowa fantazja

Pyszne jesienne ciasto z jabłkami, migdałami i rodzynkami

Składniki:

Jabłkowo migdałowa fantazja

 

 

  • Nadzienie 1:
  • 1 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g rodzynek
  • 50 g margaryny Kasia
  • Nadzienie 2:
  • 100 g margaryny Kasia
  • 100 g płatków migdałowych
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka mleka

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowo migdałowa fantazja
Robotem z końcówką noży siekających zarobić ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą lub włożyć do woreczka i włożyć do lodówki aby się schłodziło na 30 minut. Następnie schłodzonym ciastem wylepić tortownicę wysmarowaną margaryną. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 15 minut. Jabłka umyte i oczyszczone z gniazd nasiennych pokroić w sporą kostkę. Na patelni stopić 50 g margaryny, dodać rodzynki oraz jabłka i smażyć wszystko około 3 minuty. Ciepłą masę jabłkową wyłożyć na podpieczony spód. 100 g Kasi rozgrzać na patelni, wsypać cukier oraz migdały i chwilkę smażyć. Dodać miód, cukier i zagotować mieszając. Gotową masę migdałową wyłożyć na jabłka. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekać 30 minut. Ciasto można podać na ciepło lub na zimno.