edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Jabłkowe chipsy cynamonowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Chipsy jabłkowe stanowią zdrową samodzielną przekąskę, lub pyszny dodatek do domowego musli. Do ich zrobienia dobrze jest użyć jabłek o zdecydowanym smaku.

Jabłkowe chipsy cynamonowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowe chipsy cynamonowe

 

 

Sposób przygotowania:

Jabłkowe chipsy cynamonowe
Kwasek cytrynowy rozpuścić w wodzie. Jabłka umyć, obrać ze skórki (niekoniecznie, ale ja takie wolę), usunąć gniazda nasienne i pokroić na równe plasterki o grubości około 3 mm. Partiami wkładać plasterki do wody z kwaskiem na 2 minuty. Wyjąć łyżką cedzakową na sitko, przepłukać pod bieżącą wodą, osączyć i rozłożyć pojedynczą warstwą na ściereczce lub kuchennym papierowym ręczniku, osuszyć. Plasterki oprószyć cynamonem i ułożyć na sitkach suszarki. Suszyć około 4-5 godzin, co jakiś czas zamieniając sita miejscami. Chipsy nie są chrupiące, powinny być sprężyste.
Jabłkowe chipsy cynamonowe
Jabłka umyć, obrać ze skórki (niekoniecznie, ale ja takie wolę), usunąć gniazda nasienne i pokroić na równe plasterki o grubości około 3 mm.
Jabłkowe chipsy cynamonowe
Partiami wkładać plasterki do wody z kwaskiem na 2 minuty.
Jabłkowe chipsy cynamonowe
Plasterki oprószyć cynamonem i ułożyć na sitkach suszarki.
Jabłkowe chipsy cynamonowe
Suszyć około 4-5 godzin, co jakiś czas zamieniając sita miejscami.