Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Jabłkowe crepe suzette

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Francuski deser przerobiony na polską nutę. W oryginalnym przepisie używa się pomarańczy, ja zastąpiłem je polskimi jabłkami.

Jabłkowe crepe suzette

Składniki:

Jabłkowe crepe suzette

Ciasto naleśnikowe

Nadzienie

Sos

Sposób przygotowania:

Jabłkowe crepe suzette
Z podanych obok składników przygotuj leiste ciasto naleśnikowe, kiedy ciasto będzie gotowe wylewaj je porcjami na rozgrzaną patelnię smażąc cienkie naleśniki.

W między czasie przygotuj nadzienie:

Obrane i wydrylowane jabłka pokrój w grube plastry i obsmaż je z obu stron na maśle z dodatkiem cukru i cynamonu.

Na połowie naleśnika wyłóż podsmażone jabłka i przykryj je drugą połową naleśnika, całość złóż jeszcze na pół tworząc charakterystyczny kształt.

Na patelni rozpuść masło i dodaj do niego cukier, po chwili zalej całość miodem pitnym i dodaj cynamon.

Na tak powstały sos wyłóż naleśniki, posyp je rodzynkami i chwile podduś, podawaj na gorąco.