gosia47-47

gosia47-47

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 849]

Jabłkowy torcik

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

bardzo dobry placek, polecam

Jabłkowy torcik Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jabłkowy torcik

 

  • BISZKOPT:
  • 7 jaj
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 szklana cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki mąki
  • MASA JABŁKOWA
  • kostka masła
  • szklanka cukru pudru
  • 1,20 kg jabłek
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2 żółtka
  • 1 cytryna

Sposób przygotowania:

Jabłkowy torcik
Białka ubić i dodać cukier, cukier wanilinowy i ubić na sztywny kryształ. Dodać żółtka i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wmieszać do masy i wymieszać łyżką. Przełożyć na dwie brytfanny po połowie. Piec w 180 st. przez ok. 25 minut. Oba biszkopty ostudzić. MASA: Margarynę utrzeć mikserem i dodać do niej cukier i żółtka. Utrzeć. Następnie dodać starte jabłka. Na koniec wmieszać sok z cytryny. Na jednego biszkopta wyłożyć większą część masy. Przykryć drugim biszkoptem. Na drugiego biszkopta wyłożyć pozostałość masy. Przylać lekko tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki na ok. 2 godziny.
Jabłkowy torcik
Masę biszkoptową wyłożyć do dwóch brytfanek
Jabłkowy torcik
Zrobić masę jak podano w przepisie. Jabłka mogą być marynowane.
Jabłkowy torcik
Masę wyłożyć na biszkopta. Na drugiego zostawić niewielką część.
Jabłkowy torcik
Tężejącą galaretkę wylać na placek. Odstawić na ok. 2 godziny do lodówki.