Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Jagodowy dżem na zimę

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Bardzo smaczny dżem jagodowy na zimę.

Jagodowy dżem na zimę Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jagodowy dżem na zimę

 

  • 1 kg świeżych jagód (ok. 1,5 litra)
  • 50 dkg cukru kryształu
  • 1 opakowanie żelfix 2:1

Sposób przygotowania:

Jagodowy dżem na zimę
Odważamy 1 kg jagód. Następnie owoce płuczemy i dokładnie odcedzamy z wody na druszlaku. Przygotowane jagody przesypujemy do dużego rondla. Wsypujemy opakowanie żelfix i dokładnie mieszamy z owocami. Całość stawiamy na gaz i zagotowujemy cały czas mieszając. Następnie do gotujących się jagód wsypujemy 50 dkg cukru. Mieszamy i gotujemy około 1 minuty. Gotowy mus zdejmujemy z gazu i starannie mieszamy, aby wytworzona piana zanikła. Gorącą masę przekładamy do niewielkich słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok. 30 minut. Gotowe dżemy układamy w spiżarni.
Jagodowy dżem na zimę
Przygotowane jagody przesypujemy do dużego rondla. Wsypujemy opakowanie żelfix i dokładnie mieszamy z owocami. Całość stawiamy na gaz i zagotowujemy cały czas mieszając.
Jagodowy dżem na zimę
Gotowy mus zdejmujemy z gazu i starannie mieszamy, aby wytworzona piana zanikła. Gorącą masę przekładamy do niewielkich słoiczków, zakręcamy i odwracamy do góry dnem na ok. 30 minut.