Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Jagnięcina w warzywach ze słodka nutką

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Mięso umyć, oddzielić od błonek i tłuszczu. Podzielić na duże kawałki. W sporym

Jagnięcina w warzywach ze słodka nutką

Składniki:

Jagnięcina w warzywach ze słodka nutką

 

  • 60-70 dag jagnięciny bez kości
  • seler naciowy
  • 3 pory
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • łyżeczka miodu lub cukru
  • łyżki oliwy
  • czubata łyżeczka masła
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jagnięcina w warzywach ze słodka nutką
Mięso umyć, oddzielić od błonek i tłuszczu. Podzielić na duże kawałki. W sporym garnku stopić masło i oliwę, zrumienić szybko mięso ze wszystkich stron na ostrym ogniu. Seler naciowy i pory umyć, oczyścić ze zwiędłych liści, pokroić w cienkie talarki, włożyć do garnka z mięsem. Wsypać czubatą łyżeczkę soli, kolendrę, pół łyżeczki pieprzu i cukier (lub do wyboru miód). Dusić na wolnym ogniu, aż mięso zmięknie. Od czasu do czasu zamieszać. Rozgotowany seler i pory przetrzeć przez sitko, doprawić koncentratem pomidorowym, solą i pieprzem. Można dolać 2-3 łyżki wody, jeśli sos będzie zbyt zawiesisty. Doprawić do smaku solą i pieprzem.