jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Jajecznica z pokrzywą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 22

Pokrzywa to roślina lubiąca towarzystwo ludzkich siedlisk, dzięki temu jest łatwo dostępna. Na wiosnę warto ją jeść codzienne, by zregenerować organizm po zimie.

Jajecznica z pokrzywą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jajecznica z pokrzywą

SKŁADNIKI

  • 120 gram boczku,
  • 2 szklanki dobrze utłoczonych listków młodej pokrzywy,
  • 4-5 duże jajka,
  • Szczypiorek do posypania,
  • Pomidor do podania,
  • Sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jajecznica z pokrzywą

ETAP 1

Jajecznica z pokrzywą
Zerwane liście przebieramy, by nie było żadnych robaczków

Zrywamy i przebieramy listki pokrzywy

ETAP 2

Jajecznica z pokrzywą
Pokrzywę sparzamy oraz przygotowujemy jajka

Pokrzywę przelewamy gotującą wodą, po czym hartujemy ją ponownie przelewając zimną wodą. Tak przygotowaną odsączamy i dokładnie odciskamy. Jajka wybijamy do szklanki.

ETAP 3

Jajecznica z pokrzywą
Pokrojony boczek przysmarzamy

Boczek kroimy w kostkę i przytapiamy na patelni

ETAP 4

Jajecznica z pokrzywą
Pokrzywę dodajemy do zrumienionego boczku

Do delikatnie zrumienionego dodajemy pokrzywę.

ETAP 5

Jajecznica z pokrzywą
Na koniec dodajemy jajka.

Gdy ta będzie ciepła dodajemy jajka. Całość smażymy do momentu ścięcia jajek. W trakcie smażenie jajecznicę delikatnie mieszamy i doprawiamy do smaku.
Podajemy ją na ciepło, oprószoną szczypiorkiem oraz w towarzystwie pomidorka.


Tagi:

dania jajka