bogda46

bogda46

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Jajka faszerowane

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

niezbędne na świątecznym stole każdej damy

Jajka faszerowane

Składniki:

Jajka faszerowane

 

  • kilka jajek
  • kilka łyżek majonezu
  • sól i pieprz

 

  • na farsz:

 

  • pieczarki
  • żółty ser
  • koperek
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • ketchup
  • szynka

Sposób przygotowania:

Jajka faszerowane
Jajka gotujemy na twardo . Studzimy , obieramy , przekrawamy na połówki i ostrożnie wydrążamy żółtka . Przygotowujemy ulubiony farsz i nadziewamy jajeczne miseczki . Dla ładnego wyglądu posypujemy zieleninką , kleksem ketchupu , plasterkiem rzodkiewki . moje propozycje na farsze: Pieczarkowy: Kilka pieczarek myjemy , kroimy w bardzo drobną kosteczkę i podsmażamy na maśle. Po wystudzeniu rodrabniamy razem z żółtkami (najlepiej za pomocą widelca). Dodajemy majonez i przyprawy . Serowy: Ser żółty trzemy na tarce z drobnymi oczkami , mieszamy z żółtkami i majonezem . Przyprawiamy do smaku . Szynkowy: Szynkę konserwową drobniutko siekamy , odajemy ugotowane żółtka i przyprawy. Mieszamy z ketchupem. Ziołowy: Zółtka mieszamy z posiekanym koperkiem , szczypiorkiem i natką pietruszki . Łączymy z majonezem , solą i pieprzem (ja daję majonez kielecki , wtedy przyprawy nie są konieczne).