edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Jesienne ciasto kombinowane

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Ciasto wykombinowane z tego co miałam. Wymyślone w pięć minut, upieczone w 55 :)

Jesienne ciasto kombinowane Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Jesienne ciasto kombinowane

 

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 25 dag mąki pszennej tortowej (około 2 szklanek)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich (1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3/4 szklanki maślanki naturalnej
  • 2 jabłka – u mnie cortland malinowy
  • 2 gruszki – u mnie konferencja
  • DO POSYPANIA:
  • łyżka mielonych orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
  • ewentualnie cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Jesienne ciasto kombinowane
Jabłka i gruszki umyłam, osuszyłam i obrałam. Jabłka pokroiłam na szóstki, usuwając przy tym gniazdo nasienne, gruszki dowolnie. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszałam z mielonymi orzechami. Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyłam papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzałam do temperatury 170 stopni z termo obiegiem. Całe jajka utarłam na biało z cukrem, nie przerywając miksowania dolałam olej i maślankę. Dodałam przesianą mąkę z dodatkami i całość wymieszałam łyżką. Masę przełożyłam do tortownicy. Na wierzchu rozłożyłam owoce, posypałam mielonymi orzechami, cynamonem i trzcinowym cukrem. Piekłam 45 minut do suchego patyczka. Wystudziłam na kratce kuchennej. Przed podaniem oprószyłam cukrem pudrem.
Jesienne ciasto kombinowane
Do ubitych z cukrem jajek dodałam mąkę z dodatkami.
Jesienne ciasto kombinowane
Ciasto przelałam do tortownicy i obłożyłam owocami.
Jesienne ciasto kombinowane
Wierzch posypałam mielonymi orzechami cynamonem i trzcinowym cukrem.
Jesienne ciasto kombinowane
A tak apetycznie prezentowało się ciacho po wyjęciu z piekarnika.