SUPERPRZEPIS

Jesienny sernik z musem jabłkowym

  • 1
  • 2milutka
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 17
Jesienny sernik z musem jabłkowym Więcej zdjęć (2)

Sernik na kruchym spodzie z dodatkiem mleka w proszku, połączony z musem jabłkowym i galaretki to prawdziwa kwintesencja jesieni. Zachwyca swoją delikatnością a warstwa jabłkowa tylko dodaje mu smaku :)

Składniki:

Jesienny sernik z musem jabłkowym

Ciasto kruche:

Masa serowa:

  • 60 dag twarogu mielonego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 16 g cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 1 szklanka mleka 3,2%
  • 4 jajka
  • 1 budyń śmietankowy z cukrem

Mus jabłkowy:

  • 70 dag jabłek po obraniu
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 2-3 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru z cynamonem

Dekoracja:

Sposób przygotowania:

Jesienny sernik z musem jabłkowym

Ciasto:

Jesienny sernik z musem jabłkowym
z podanych składników zagniatamy ciasto kruche

Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki.Moja o średnicy 22 cm.

Masa serowa;

Jesienny sernik z musem jabłkowym
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy na gładko

Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy.
Całość miksujemy około 3-4 minuty.

ETAP 3:

Jesienny sernik z musem jabłkowym
masę serową wylewamy na ciasto kruche i pieczemy

Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie.
Sernik wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 15 minut, po czym temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy jeszcze 30 minut.Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Mus jabłkowy:

Jesienny sernik z musem jabłkowym
jabłka dusimy do miękkości z cukrem

Obrane jabłka kroimy na kawałki, zasypujemy cukrem, podlewamy wodą i dusimy w rondelku na ogniu aż zaczną się rozpadać.Wtedy zdejmujemy z ognia i do gorącej masy wsypujemy galaretkę i mieszamy aż się rozpuści.

ETAP 5:

Jesienny sernik z musem jabłkowym
na zimny sernik rozkladamy mus jabłkowy.Smacznego!

Na zimny sernik wylewamy tężejący mus jabłkowy, wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.Dekorujemy przed podaniem bitą śmietaną i posypką cytrynową oraz serduszkami z białej czekolady.


Tagi:

sernik ciasto