LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Omlet z bananem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Delikatny, aromatyczny, wspaniały.

Omlet z bananem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Omlet z bananem

 

  • banan 1
  • jaja 2
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • sól szczypta
  • masło 1 dag +1 łyżka do smażenia
  • woda 200 ml
  • cukier 15 łyżeczek
  • cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Omlet z bananem
Do rondelka wlać wodę, dodać cukier i cukier waniliowy, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez 10 minut. Banana obrać, pokroić w plastry i wrzucić do syropu. Jaja ubić z cukrem pudrem i solą. Dodać 1 dag masła pokrojonego w kosteczkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wlać masę jajeczną i smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Gdy spód zacznie się złocic, przewrócić omlet i podsmażyć z drugiej strony. Wyłożyć na talerz. Na omlecie ułożyć banana, zalać syropem, złożyć na pół.
Omlet z bananem
Gotowanie syropu waniliowego do omletu z bananem.
Omlet z bananem
Dodanie pokrojonego banana do syropu waniliowego.
Omlet z bananem
Dodanie masła do utrzepanej masy jajecznej.
Omlet z bananem
Smażenie masy jajecznej-omletu na maśle.

Tagi:

omlet