2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Ogniste kieszonki drobiowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 11

W zimne dni warto poprawić sobie humor jedzeniem. Dobrze doprawiony chudy kurczak ze szczyptą pikanterii jest pyszny i rozgrzewający. Mało pracy, a efekt jest znakomity!

Ogniste kieszonki drobiowe

Składniki:

Ogniste kieszonki drobiowe

 

  • 3 pojedyncze filety z kurczaka
  • 100 g suszonych pomidorów w zalewie
  • 80 g sera żółtego
  • 3 ząbki czosnku
  • sól morska do smaku
  • przyprawa gajowego do smaku
  • płatki chili
  • 2 łyżki oliwy do posmarowania naczynia

Sposób przygotowania:

Ogniste kieszonki drobiowe
Filet z kurczaka umyć pod bieżącą wodą, osuszyć ręcznikiem papierowym,naciąć wzdłuż tak aby utworzyć kieszeń, uważać aby nie rozerwać mięsa. Pomidory osączyć z zalewy, pokroić w kostkę, czosnek obrać przecisnąć przez praskę,ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach, wszystkie składniki wymieszać w miseczce. Nadziać w kieszonki,docisnąć dobrze mięso albo spiąć wykałaczkami,na wierzchu posmarować ręką mięso oliwą z pomidorów oprószyć solą przyprawą gajowego, posypać płatkami chili,ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym wsadzić na 2 godziny do lodówki, po czym piec w nagrzanym do 180*c piekarniku 35 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami i dowolną surówką.