aginaa

aginaa

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1085]

Ogórki małosolne 9

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

pyszne ogórki małosolne, idealne na kolację

Ogórki małosolne 9

Składniki:

Ogórki małosolne 9

 

Sposób przygotowania:

Ogórki małosolne 9
Ogórki dokładnie myjemy i odcinamy ogonki. Układamy je w dużym słoiku. Między ogórki kładziemy chrzan, koperek, czosnek, liście wiśni i orzecha. Wodę gotujemy. Do ciepłej wody, ale nie gorącej dodajemy sól (1 czubata łyżka na każdy litr wody). Taką osoloną wodą zalewamy ogórki. Zakręcamy szczelnie słoik i odstawiamy w ciemne miejsce. Po 2 dniach mamy ogórki małosolne, a po 5 już kiszone. Proces kiszenia można opóźnić, trzymając ogórki w lodówce.

Tagi:

ogórki