pacpaw

pacpaw

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1427]

Ogórki w curry

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

wersja pikantna ogórków

Ogórki w curry Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ogórki w curry

 

  • 1 kg ogórki świeże,
  • 150 ml ocet 10 %,
  • 1,5 łyżki Sól,
  • 200 gram cukier,
  • 3 łyżki olej roślinny,
  • 3 czosnek ząbki,
  • 1/2 łyżeczki papryka ostra,
  • 1 łyżeczka curry,

 

  • ogórki octu można dać 120ml (wtedy cukru około 150g), oraz zwiększyć ilość papryki lub chili

Sposób przygotowania:

Ogórki w curry
Ogórki kroimy w grube plasterki, solimy i odstawiamy na 3h w zimne miejsce. Następnie odciskamy, dodajemy potarty na drobnej tarce czosnek, paprykę, curry i dokładnie mieszamy. Wkładamy do słoików. Ocet zagotowujemy z cukrem i olejem. Taką gorącą zalewą zalewamy ogórki, zakręcamy. Nie pasteryzujemy.
Ogórki w curry
Ogórki w curry zawekowane

Tagi:

ogórki