Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Ogórkowa w 35 minut ( z pulpecikami)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Udoskonalona wersja 2 przepisów ( Ogórkowej wg Niani i Ogórkowej z duszonych ogórków). Pomieszałam i wyszło coś pysznego.

Ogórkowa w 35 minut ( z pulpecikami) Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ogórkowa w 35 minut ( z pulpecikami)

 

  • 6 jędrnych ogórków kiszonych ( średniej wielkości)
  • 2 marchewki
  • 1/2 pietruszki
  • kawałek selera wielkości pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1/3 białej części pora
  • 3 średnie ziemniaki
  • 12,5 dag mięsa mielonego ( mieszane wieprzowo-wołowe *)
  • maggi w płynie do smaku
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 3 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka masła
  • pieprz mielony do smaku
  • 10 ziaren pieprzu ziarnistego
  • bouquet garni ( 2 gałązki natki pietruszki, gałązka selera, 2 liście laurowe, gałązka lubczyku)
  • mąka do oprószenia pulpetów
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki usiekanego kopru
  • 4 szklanki wrzącej wody

 

Sposób przygotowania:

Ogórkowa w 35 minut ( z pulpecikami)
Obrać warzywa , umyć ( odłożyć 1/2 marchewki i ziemniaki). Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka marchew, pietruszkę i seler. Cebulę i por drobno usiekać. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wsypać utarte warzywa , cebulę , por, pieprz ziarnisty i smażyć aż zmiękną mieszając. W tym czasie kiedy warzywa się smażą utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki i dusić mieszając na maśle. Podduszone warzywa zalać wrzącą wodą , dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , pół marchewki pokrojonej w ozdobnie wycięte plasterki, łyżkę maggi , bouquet garni - zagotować. Do mielonego dodać otręby, dużą szczyptę mielonego pieprzu, 2 płaskie łyżeczki maggi. Wymieszać dokładnie. Podzielić na 20 kawałków . Uformować klopsiki . Obtoczyć je w mące. Wrzucać na gotującą się zupę i gotować 20 minut na małym gazie ( wyłowić i wyrzucićbouquet garni ). Dorzucić uduszone ogórki. Dolać śmietankę .Wsypać połowę kopru. Wymieszać. Doprawić do smaku.Zagotować. Podawać posypaną resztą kopru. * Zmieliłam chudą łopatkę i wołowe na pieczeń przygotowując więcej mielonego - poporcjowałam i zamroziłam.
Ogórkowa w 35 minut ( z pulpecikami)
Utarte i pokrojone warzywa udusić na oleju zalać wrzątkiem-dodać ziemniaki i gotować
Ogórkowa w 35 minut ( z pulpecikami)
Utarte ogórki udusić na maśle mieszając by się nie przypaliły
Ogórkowa w 35 minut ( z pulpecikami)
Przygotować pulpety z miesa -odrobiny otrębów z przyprawami
Ogórkowa w 35 minut ( z pulpecikami)
Pulpety ugotować w zupie-dodać ogórki-koper i śmietankę-doprawić