AmbasadorSmakow

AmbasadorSmakow

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Opiekany filet z kurczaka faszerowany pa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczny kurczak faszerowany pasztetem cielęcym podany na kaszy jaglanej

Opiekany filet z kurczaka faszerowany pa

Składniki:

Opiekany filet z kurczaka faszerowany pa

 

  • Filet z kurczaka 2 szt. 160 g
  • Pasztet cielęcy (Smakosz) 60g
  • Pomidor 2 szt. (Eko-pom)
  • Oliwa 60 ml
  • Szparagi w słoiku (MALPOL) 1 słoik
  • Tymianek suszony 1 łyżka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Rzodkiewka 20g
  • Kasza jaglana 80 g
  • Cytryna skórka i łyżka soku
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Opiekany filet z kurczaka faszerowany pa
1. Piersi z kurczaka umyć, oczyścić, doprawić solą, pieprzem, suszonym tymiankiem, następnie skropić oliwą z oliwek, 2. Włożyć piersi do lodówki na 30 min aby się zamarynowały. 3. Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na opakowaniu i tak ugotowaną połączyć ze skórką cytrynową. 4. Zamarynowaną pierś z kurczaka lekko naciąć i zrobić w środku kieszeń, dodać 30 g pasztetu cielęcego i dokładnie zacisnąć by pasztet nie wypadł, usmażyć na złoty kolor z obu stron i włożyć do piekarnika na 15 min na 175 stopni, 5. Po wyjęciu z piekarnika piersi odstawić na około 3 minuty, aby odpoczęły. 6. Pomidory pokroić w kostkę, czosnek obrać i pokroić w plastry, dodać pokrojone rzodkiewki, trochę soku z cytryny i szparagi przecięte na pół, doprawić solą, pieprzem i oliwą.