madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Oponki 8

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Czasami robię oponki w zwykły dzień, jeśli akurat mam ochotę.

Oponki 8 Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Oponki 8

 

  • 1/2 kg sera białego półtłustego
  • 1/2 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

Sposób przygotowania:

Oponki 8
Ser trzykrotnie mielimy. Można rozgnieść widelcem. Ja tym razem rozgniotłam widelcem z braku czasu :( Następnie do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, zmielony ser, cukier, żółtka oraz śmietanę, wyrabiamy miękkie ciasto. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy wysypanej mąką i wykrawamy szklanką kółka. W każdym kółku wykrawamy kieliszkiem mniejsze kółko. W rondelku rozgrzewamy olej. Wrzucamy oponki i smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu osączamy oponki na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Oponki 8
Z podanych składników zagniatamy miękkie ciasto.
Oponki 8
Ciasto rozwałkowujemy i wycinamy szklanką krążki.
Oponki 8
Gotowe oponki smażymy na rozgrzanym oleju.

Tagi:

sery ser oponki.