pierniczkowo

pierniczkowo

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 127]

Oponki twarogowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Rewelacyjne zarówno w Tłusty Czwartek jak i na co dzień.

Oponki twarogowe

Składniki:

Oponki twarogowe

 

  • 1 kg mąki
  • 1 kg twarogu
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 kostki margaryny
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki spirytusu
  • 1 l oleju

Sposób przygotowania:

Oponki twarogowe
Twaróg przekręcamy przez maszynkę. Dodajemy cukier, jajka, sodę, śmietanę, roztopioną margarynę i 2 łyżki spirytusu. Następnie wyrabiając ciasto dodajemy po trochu mąkę. Ciasto wyrabiamy, do czasu aż będzie nadawało się do rozwałkowania. Wałkujemy placki grubości ok. 1 cm. Przy pomocy np. szklanki wykrawamy kółka, a przy pomocy kieliszka w środku każdego dużego kółka wycinamy mniejsze kółko. Pozostałe resztki ciasta ponownie zagniatamy i wałkujemy kolejny placek, do czasu aż zużyjemy w ten sposób całe ciasto. Zagotowujemy w garnku 1 l oleju z 2 łyżkami spirytusu. Na gorący olej wrzucamy po kilka sztuk oponek i smażymy do zrumienienia z obu stron. Gotowe oponki wyjmujemy przy pomocy szpikulca na ręcznik kuchenny, aby ociekły z nadmiaru oleju. Oponki możemy oprószyć cukrem pudrem. UWAGA: dzięki temu, iż dodajemy do ciasta i oleju odrobinę spirytusu, oponki prawie wcale nie wchłaniają oleju.